Help het overvolle elektriciteitsnet met opslag

Help het overvolle elektriciteitsnet met opslag

Elektriciteitsnetten krijgen het steeds zwaarder door de toenemende vraag naar energie. Thuisaccu's zijn hierbij een slimme oplossing. Ze slaan elektriciteit op wanneer het aanbod hoog is en de prijzen laag. Later, als de vraag toeneemt en het net belast wordt, kan deze opgeslagen energie gebruikt worden. Zo wordt het net ontlast tijdens piekuren. Het mooie van een thuisaccu is dat het niet alleen duurzaam zijn, maar ook economisch voordelig. Ze verminderen de afhankelijkheid van het net en bieden een back-up bij stroomuitval. Dit zorgt voor een stabieler en efficiënter energienetwerk. Het integreren van thuisaccu's in huishoudens kan een grote impact hebben op de vermindering van netwerkbelasting. Het draagt bij aan een groenere, duurzamere toekomst.

Stroom afnemen tijdens piekuren

Stroomverbruik is niet gelijkmatig verdeeld over de dag. Er zijn momenten, zoals in de ochtend en avond, waarop iedereen tegelijkertijd stroom gebruikt. Dit zorgt voor piekuren op het elektriciteitsnet. Als meer mensen grote elektrische apparaten zoals wasmachines buiten deze piekuren om gebruiken, helpt dit het netwerk. Dit soort veranderingen in verbruiksgedrag kan een groot verschil maken. Energieleveranciers bieden vaak lagere tarieven aan voor stroomverbruik tijdens daluren. Dit is een extra stimulans om het gebruik van energie te spreiden. Consumenten kunnen hiermee geld besparen en tegelijkertijd het net ontlasten. Als iedereen bewuster wordt van zijn of haar energieverbruik, kunnen we samen de druk op het elektriciteitsnet verminderen.

Elektrische auto als tijdelijke opslag

Een elektrische auto is meer dan alleen een vervoersmiddel. Het kan ook dienen als een mobiele energieopslag. Met de juiste technologie kan de auto-accu stroom opslaan wanneer het aanbod hoog is. Deze opgeslagen energie kan later worden gebruikt voor huishoudelijk gebruik. Dit concept heet vehicle-to-grid. De beste laadpaal thuis maakt het mogelijk om niet alleen de auto op te laden, maar ook om energie terug te leveren aan het huis. Dit vermindert de afhankelijkheid van het net en kan zelfs een inkomen genereren door stroom terug te verkopen.


Bekijk ook laadpaal Breda!