Waarom zijn biljarttafels gemaakt van leisteen?

De eerste tafel van leisteen werd in 1826 gemaakt. Een man genaamd John Thurston raakte gefrustreerd door de neiging van houten biljarttafels om krom te trekken, waardoor het moeilijk werd om erop te spelen. Hij zocht naar een ander materiaal om biljarttafels van te maken, een materiaal dat een glad speeloppervlak had, goedkoop en gemakkelijk te vinden was, en dat niet krom zou trekken door vocht of absorptie. Leisteen was het materiaal dat aan al deze criteria voldeed, en wordt vandaag nog steeds gebruikt in superieure tafels.

Leisteen is een massief gesteente dat bestaat uit vele mineralen, waaronder kwarts, klei en mica, met een fijne korrel. Het is ideaal voor biljarttafels omdat het van nature in brede, vlakke stukken uiteenvalt, en gemakkelijk kan worden geslepen en gepolijst tot een perfect vlak oppervlak. Hoewel zwaarder en duurder dan hout, zorgt leisteen ervoor dat het speeloppervlak glad en vlak blijft. Hout, evenals synthetische tafelbladen, kunnen vrij gemakkelijk kromtrekken. Omdat het zo duurzaam is en bekend is dat het lang meegaat, geven veel fabrikanten een levenslange garantie op een leistenen pooltafel.

Leisteen is beschikbaar in gebieden over de hele wereld, maar Brazilië, China, India en Italië zijn bekend geworden als belangrijke exporteurs van leisteen. Vooral leisteen uit de Liguariaanse regio van Italië wordt traditioneel beschouwd als het materiaal van de hoogste kwaliteit voor gebruik in biljarttafels, en zal meestal worden gemarkeerd met 'OIS', wat staat voor Original Italian Slate. Italiaanse leisteen is meestal zachter en daarom gemakkelijker te bewerken. Braziliaans leisteen is veel harder, maar wordt ook steeds populairder, omdat het duurzamer is, jaren van intensief gebruik doorstaat en vrijwel onmogelijk te buigen of te breken is. Door zijn minerale samenstelling heeft het bovendien een uiterst vlak oppervlak. Met het juiste onderhoud kan een biljarttafel met een Italiaans of Braziliaans leisteen speeloppervlak generaties lang meegaan.

Een leisteen voor een typische pooltafel weegt tussen 400 en 600 pond, of ruwweg 180 tot 270 kilogram, en is driekwart inch tot een inch, of ruwweg twee tot twee-en-een-halve centimeter dik. Daarom is het niet gemakkelijk of goedkoop om er een te vervoeren. Om het vervoer te vergemakkelijken en het risico van breuk tijdens het vervoer te verminderen, wordt een leisteen gewoonlijk in drie stukken verdeeld. Wanneer de leisteen weer in elkaar wordt gezet, moet er natuurlijk voor worden gezorgd dat alle drie de segmenten perfect op elkaar aansluiten en dat de tafel volledig vlak is. Hoewel er ook tafels met één leisteen te koop zijn, geven de meeste kopers de voorkeur aan een tafel met drie segmenten omdat deze veel gemakkelijker te verplaatsen is en een professionele installateur de leisteen bijna net zo perfect kan maken als een leisteentafel met één segment.

Bij een kwaliteitstafel is de leisteen groter dan het eigenlijke speeloppervlak, hij reikt tot onder de rails van de tafel en geeft ze dus extra veerkracht. De leisteen moet ook in een houten frame zitten, zodat het vilten doek, eenmaal over de leisteen gespannen, aan het frame kan worden geniet of vastgeplakt, in plaats van rechtstreeks aan de onderkant van de leisteen te worden geplakt.