Geeft kennis van natuurkunde je een voordeel bij het poolen?

Als biljarten een kwestie van natuurkunde is, dan zou een natuurkundige theoretisch de ultieme biljarter zijn. Er zijn zeker momenten waarop kennis van natuurkunde nuttig kan zijn.

Bijvoorbeeld, bij het slaan van een keu bal, net als bij het slaan van een honkbal, is er een 'sweet spot' die kan worden geraakt, zodat er geen wrijvingskracht ontstaat tussen de bal en de biljarttafel. Kennis van de fysica kan je helpen de plaats van deze sweet spot te bepalen, waardoor je de cue-bal opzettelijk uit het midden kunt raken - dit wordt schieten met 'Engels' genoemd - zodat de bal backspin of forward spin ontwikkelt. Kennis van de fysica kan een speler ook helpen sneller te leren en zich zekerder te voelen. Het kan de speler een nieuwe appreciatie geven voor waarom de ballen zich gedragen zoals ze zich gedragen.

Theorie is één ding, het in praktijk brengen is iets anders

Er zijn echter moeilijkheden bij het toepassen van kennis van de fysica op een biljartspel. Kennis van momentum en botsingen is nuttig, maar er zijn een groot aantal variabelen om rekening mee te houden, wat resulteert in tal van potentiële complicaties. Ballen die glijden, rollen of tollen zullen zich anders gedragen. Ook kan er wrijving of onregelmatigheden in het oppervlak van de biljarttafel zijn. Uiteindelijk kan het berekenen van wat er gebeurt zodra de cue bal is geraakt een zeer complex en moeilijk op te lossen natuurkundig probleem zijn.

Oefenen. Oefenen. En meer oefening

In het algemeen zal kennis van natuurkunde alleen geen geweldige speler maken - het is immers mogelijk om een schot te overdenken. Hoewel nadenken en plannen kan helpen voordat een schot wordt gemaakt, zou het schot zelf niet veel nadenken moeten vereisen - het moet voortkomen uit intuïtie, en deze intuïtie komt voort uit oefening en ervaring. Dit betekent dat er geen vervanging is voor veel tijd besteden aan oefenen. Veel topspelers zijn in staat om fantastische slagen te maken zonder enige formele natuurkundige kennis - door oefening hebben zij hun intuïtie ontwikkeld tot het punt waarop zij 'gewoon weten' waar de bal heen zal gaan bij elke slag. Buitengewoon veel oefenen betekent dat de speler veel heeft geëxperimenteerd en dus de beweging van de bal door ervaring kan voorspellen.