Wat is het verschil tussen biljart, pool, en snooker?

Hoewel de termen "biljart" en "pool" vaak door elkaar worden gebruikt, betekenen de twee niet hetzelfde. Biljart was oorspronkelijk een term om uitsluitend een spel te beschrijven dat "carambolebiljart" werd genoemd, maar is sindsdien geëvolueerd tot een algemene term om een verscheidenheid van spelen te beschrijven die worden gespeeld op een tafel met ballen en een keustok. Hoewel carambolebiljart en pool vaak met soortgelijke uitrusting worden gespeeld, is elk spel anders en heeft het dus andere regels. Zo is ook snooker een spel dat met soortgelijke uitrusting wordt gespeeld, maar toch zijn eigen regels heeft.

Verschillen in ballen

Een belangrijk verschil zit in het aantal ballen dat wordt gebruikt. Snooker gebruikt tweeëntwintig ballen, waaronder een witte bal die bekend staat als de 'striker' bal. De andere gebruikte ballen zijn vijftien rode ballen, en één gele, bruine, blauwe, roze, zwarte en groene. Elke bal heeft een diameter van 2 1/16 inch. Bij biljart daarentegen worden slechts drie ballen gebruikt: een witte, een gele en een rode, waarbij zowel de witte als de gele bal als slagbal kan fungeren. De ballen hebben een diameter van 2 7/16 inch. Bij pool kan het aantal ballen veranderen, afhankelijk van de variant van het spel, maar een volledige set ballen bestaat uit zestien ballen, elk 2 1/4 inch in diameter: acht ballen van effen kleur genummerd van één tot acht, zeven ballen met een streepje kleur genummerd van negen tot vijftien, en een effen witte 'cue' bal.

Tafel verschillen

De meeste carambole biljart en pool games worden gespeeld op ofwel een zeven-voet tafel (ook bekend als een bar tafel), acht-voet tafel (soms genoemd een huis of recreatieve tafel), of negen-voet tafel (bekend als een pro of toernooi tafel). Carambolebiljarttafels hebben geen pockets, terwijl biljarttafels wel pockets hebben. Voor snooker worden tafels met pockets gebruikt. Amerikaanse tafels zijn meestal tien-voet tafels, en Engels snooker tafels zijn massief twaalf-voet tafels.

Verschillen in spelregels

Natuurlijk heeft elk spel een uitgebreide lijst van regels, inclusief een aantal variaties. Bij carambolebiljart gaat het erom punten te scoren, 'counts' genoemd, door de eigen bal, een cue-bal genoemd, tegen de andere twee ballen op de tafel te stoten.

Bij snooker worden de partijen in frames ingedeeld. De speler kan een frame winnen door de meeste punten te scoren, met behulp van de cue-bal om de rode en gekleurde ballen te potten. De rode ballen zijn elk één punt waard, terwijl de gele twee punten waard is, de groene drie punten, de bruine vier punten, de blauwe vijf punten, de roze zes punten en de zwarte zeven punten. Regels bepalen welke bal in een bepaalde beurt gepoold mag worden. De ballen die in een beurt gepoold mogen worden zijn de "on" ballen. Als bijvoorbeeld een rode bal wordt gepockt, moet deze worden gevolgd door een gekleurde bal, die op zijn beurt moet worden gevolgd door een rode bal. Als de verkeerde bal wordt gepoold, wordt dit beschouwd als een "foul" en krijgt de speler geen punten voor het pocken van de bal.

Er zijn veel spellen die onder de noemer 'pool' kunnen vallen, maar bij straight pool kunnen de spelers punten scoren door de ballen in de pockets van de tafel te schieten (dit wordt 'pocketing' van de bal genoemd). Voorafgaand aan het spel spreken de spelers af een bepaald aantal punten te halen om tot winnaar uitgeroepen te worden (een doorsnee spel is honderd punten, terwijl een professioneel spel meestal honderdvijftig punten is). De spelers kunnen om het even welke bal op de tafel putten, en elke succesvol gepotte bal levert de speler één punt op. Straight pool is een 'call-pocket'-spel, wat betekent dat de spelers moeten aangeven welke bal zij in welke pocket willen hebben alvorens te schieten. Om succesvol te zijn, moet de bedoelde bal de bedoelde pocket bereiken.