Waarom krijt je een Keu?

Als je ooit naar een partijtje biljart hebt gekeken, vraag je je misschien af waarom de spelers krijt op het uiteinde van hun keustokjes aanbrengen. Of als u zelf speelt, bent u misschien nieuwsgierig naar hoe en wanneer het wordt aangeraden om te 'krijten'.

De reden waarom krijt op een keustokje wordt aangebracht is dat het wrijving toevoegt. Krijt voegt 'bewegingsweerstand' toe tussen de keu en de plek waar het de cue bal raakt. Dit voorkomt dat de keu voortijdig van de bal glijdt en zo de slag ruïneert (een 'miscue' genoemd). Na verloop van tijd wordt de punt van een biljartstok door het gebruik versleten en glad. Krijt zorgt voor de wrijving die nodig is om een slag te maken. Een ander, minder direct voordeel van krijten is dat het de speler dwingt om zijn of haar tempo aan te houden en wat extra tijd te besteden aan concentratie en concentratie tussen de slagen door.

Hoe vaak moet een speler krijten?

Het antwoord kan variëren van speler tot speler, maar over het algemeen krijten spelers na elke andere slag. Als een speler een shot overweegt waarbij extra spin op de bal nodig is, zal hij of zij waarschijnlijk vlak voor dat shot krijten, omdat de kleinere oppervlakte van zowel de keu als de bal extra wrijving nodig hebben.

Is er een nadeel aan regelmatig krijten?

Het enige echte nadeel van regelmatig krijten is dat er extra krijtstof op de tafel en de ballen komt. Om dit te minimaliseren, kun je overwegen om zachtjes op je keu te tikken na na het krijten, om het losse krijt eraf te schudden.

Wat is de beste manier om te krijten?

De eerste stap is om je keu stok te begrijpen, want ze zijn er in verschillende hardheidsgraden. Zachtere keu-sticks houden meer krijt vast, maar ze hebben de neiging niet zo lang mee te gaan als hardere. Krijt moet worden aangebracht zoals lippenstift - lichtjes, maar volledig en gelijkmatig. Als je het krijt in de punt vermaalt, slijt de punt alleen maar en verkort de om nog maar te zwijgen van het krijt op je kleren! Als u een groot gat in het krijt ziet, is dit een goede indicatie dat het krijt moet worden vervangen.